SE
Svenska
SE
Svenska
GB
Engelska
info@newyorkpizzalund.se
Tel: ​046-14 88 88
info@newyorkpizzalund.se
Tel: ​046-14 88 88
SE
Svenska
SE
Svenska
GB
Engelska
info@newyorkpizzalund.se
Tel: ​046-14 88 88
SE
Svenska
SE
Svenska
GB
Engelska
vad New York pizza-style är....
Lorem ipsum
SE
Svenska
SE
Svenska
GB
Engelska
info@newyorkpizzalund.se
Tel: ​046-14 88 88

Kort om  New York pizza-stilen

Den mest anmärkningsvärda skillnaden mellan New York-stil pizzor och andra amerikanska pizzor är den lite mer tunna krispiga brödkant gjord av ett glutenriksmjöl och det tunn lager av den förkokta tomatsåsen. Skorpans smak har ibland tillskrivits de mineraler som finns i New York City kranvatten som används för att göra degen. Några pizzabagare utanför staden  transporterar även vatten från New York kors över landet för det genuin "smakens" skull.
Pizza i New York-stil säljs vanligtvis både skivor ( slice) och som hela bitar. Bitar ( slice)  tas från en stor pizza - vanligtvis runt 18 tum i diameter - och skäras oftast i 8 trekantiga skivor, men det finns andra variationer också. Pizzor som kan säljas som skivor kan vara antingen "vanliga" (ibland "vanliga" = ost och sås) eller med påfyllningar. Medan många New York pizzerior också har skivor med olika ”toppings” , färdiga att servera, har de alltid skivor "take away" att ”ta med och gå” och kan även sälja skivor med påfyllningar genom att lägga på dem före återuppvärmning.


History av NY-pizzan

Den första pizzeria i USA grundades av Gennaro Lombardi i New York Citys Little Italy 1905. En invandrare pizzaiolo (pizza maker) från Neapel, öppnade han en mataffär år 1897. Åtta år senare, var det licensierat att sälja pizza av New York State. En anställd, Antonio Totonno Pero, började göra pizza, som sålde för fem cent en hel rund pizza. Många människor hade emellertid inte råd med en hel pizza och istället skulle erbjudas sk. slices. Som förpackades i papper, bunden med snörre. 1924 lämnade Totonno Lombardi  för att öppna sin egen pizzeria på Coney Island, kallad Totonno.

De ursprungliga pizzeriorna i New York använde kolstensugnar och bakade sin pizza med osten på botten och såsen på toppen.  Mer än 400 pizza restauranger fanns i New York City, med hundratals mer varierade pizzarätter.


Ingredienser av NY-pizzan

Amerikanska pizzor har ofta vegetabilisk olja  (ofta men inte alltid olivolja) blandad i degen. Detta är inte lika vanligt i italienska recept (till exempel, pizzadeceptet i den inflytelserika italienska kokboken Il cucchiaio d'argento använder inte olja). Detta kan sträcka sig från i relativt magra degar, (till exempel New York-stil) , till en mycket stor mängd mjöl i vissa recept för Chicago-style deep-dish degen. Dessutom är amerikansk pizza (åtminstone tunnskorpa) ofta gjord med ett mycket glutenrika mjöl (ofta 13-14% proteininnehåll) av den typ som också används för att tillverka bagels.  Denna typ av mjöl gör att degen kan sträckas ganska tunt utan att rivas sönder.

I vissa pizza recept tas tomatsåsen ut ur recept (betecknad "vit pizza") eller ersättas med en annan sås (vanligtvis vitlökssmör, men såser kan också göras med spenat eller lök).